Komoda s novým makeupom 13.Apr,2020

redizajn komody do kúpeľne

Určite sa aj vo vašej domácnosti nájde kus nábytku, ktorý by bolo vhodné premiestniť, využiť v inej miestnosti, ale štýlovo nie je vhodný na nové miesto. Oblečte ho do farieb a dajte mu nový MAKEUP!

V našej kúpeľni mi chýbala ešte jedna skrinka, komoda. Počas rokov bývania sa kopec vecí nahromadí a je potrebné ich trochu usporiadať, zorganizovať. Kupovať nový nábytok som nechcela. Preto som využila komodu z hosťovskej izby, ktorá nebola až tak využitá. Hosťovská sa nám tým prevzdušnila a kúpelňa získala nový úložný priestor.

Ako je vidno na fotke, komoda je vo výbornom stave, vyrobená z mdf dosiek - farba biela a oranžová. Kúpeľňa je však v odtieňoch béžovej a hnedej. Tak sa pustím do práce.

1. Ak idete maľovať, redizajnovať nábytok, vždy je potrebné ho dôkladne vyčistiť, či už vodou so saponátom, alebo iným čistiacim prostriedkom tak, aby sme sa zbavili prachu, mastnoty a nečistôt. Ideálne je aj stiahnuť úchytky, poprípade ich oblepiť maliarskou páskou, aby sa nám počas maľovania nezašpinili.

2.Komodu som maľovala priamo v kúpeľni. Preto je nevyhnutné položiť na dlážku starý kartón alebo igelit. Pripravíme si farby, štetce, starú handričku, lepiacu pásku, šablóny, vosk.

malovanie komody

3. Povrch ( ktorý som chcela maľovať ) som pretrela podkladovou farbou bielou , ktorú necháme vyschnúť ( cca 30min ) a môžeme maľovať farbami kriedovými, minerálnymi, metalickými alebo mliečnymi. Použila som metalické akrylové farby v troch odtieňoch, ktoré sa dobre kombinujú aj spolu ladia. Bolo potrebné pretrieť povrch dvoma vrstvami farieb. Základ je hotový. Na finálny efekt som použila šablóny na maľovanie - vačší vzor ( marrakech ST166 ) a menší vzor ( marrakech ST190 ) ktorý sa pekne dá skombinovať. šablóny prichytíme maliarskou páskou, namaľujeme vzor, počkáme kým vyschne a maľujeme ďalší. Použijeme tupovacie štetce a dáme si pozor, aby sme na vzor nedávali príliš veľa farby, pretože by nám farba zatekala pod šablónu. Je vhodné po zaschnutí farby maľovaný povrch aj jemne zbrúsiť, aby sme získali hladký povrch. Po šablónovaní som maľovaný povrch ošetrila bezfarebným voskom.

šablóny na maľovanie komody

voskovanie komody bezfarebným voskom

Keď som už mala farby otvorené, namaľovala som aj starý keramický kvetináč a sklenenú fľašu, ktorá poslúži na soľ do kúpeľa. 

farby na sklo a na keramiku

malľovanie skla a keramiky minerálne farby

Ak ste si všimli, nemaľovala som celú komodu. Na boky a na vrchnú časť som použila samolepiacu tapetu v tom istom dekore dreva, ako je aj kúpeľňový nábytok. Tapeta sa na nábytok nanáša " technikou na mokro " ( pozrite si video lepenia samolepiacej tapety )

lepenie samolepiacej tapety na komodu

V čom je výhoda tejto techniky? Rozprašovačom nanesieme vodu na povrch, kde ideme lepiť tapetu. Stiahneme z tapety prenosnú fóliu a na stranu, kde je lepidlo, taktiež rozprašovačom nanesieme vodu. Tapetu priložíme na plochu a vďaka vode, môžeme tapetou hýbať po povrchu,  vyrovnávať si ju. Potom stačí stierkou prejsť po tapete a vytlačiť vodu. Lepenie je bez bublín a bez poškodednia tapety. Na záver pretrieme čistou handričkou. Jednoduché! 

maľovanie komody farbami marienaart

zľava na tapety

Članok môžete komentovať ...

Copyright © 2010 - 2024  Decotrend

Web stránky Neonus s.r.o. Hosting Firmhosting.eu