Príbeh renovácie komody z pivnice do ... 08.Jan,2021

Každý kus nábytku má svoj príbeh. A tiež aj táto komoda, ktorá dlhé roky bola súčasťou kuchynskej linky.

Vždy mi chýbal v kuchyni vedľa jedálenského stola  odkladací priestor na príbor, poháre, prestieranie, kuchárske knihy. Dlho som sa pohrávala s myšlienkou že si dám komodu vyrobiť, alebo si kúpim novú. V pivnici som mala na odkladanie nepotrebných vecí komodu, ktorá bola kedysi  súčasťou staršej kuchynskej linky. Jedného dňa prišiel skvelý nápad, ktorý som musela zrealizovať  a rozhodla som sa, že táto komoda z pivnice bude mať svoje miesto v mojej kuchyni.

maľovaná komoda redizajn renovácia

Redizajn komody z bukasu - ako na to

Materiál – drevotriesková doska – bukas

1. Povrch je potrebné dôkladne vyčistiť , zbaviť hlavne mastnoty, aby nanesená farba dobre držala a vsiakla. Umyť komodu vodou so saponátom, mastnoty sa zbaviť pomocou technického benzínu, miesta po otvoroch ( spoje medzi časťami linky ) vytmeliť a zbrúsiť. Celý povrch zbrúsiť brúsnym papierom. A nakoniec opäť umyť vodou a nechať vyschnúť. 

renovácia komody redizajn diy

2. Na maľovanie som zvolila ako základnú  kriedovú farbuKriedová farba Snow white HA-2" , ktorou som natrela celý povrch komody. Náter som 3x opakovala. Po každom nátere je nevyhnutné počkať aspoň 24 hodín, kým farba  vyschne. Po jednotlivých náteroch ( ak je to potrebné ) môžete namaľovanú komodu jemne zbrúsiť, aby ste dosiahli hladký povrch. Ako vidíte, boky a vnútro komody majú pruhovaný dekor. Tu som použila farbu „ Kriedová farba Svetlo sivá HA-4 “  . Zdá sa vám farba príliš hustá? Nevadí, môžete ju zriediť vodou.

maľovaná komoda kriedové farby chalk paint

3. Keďže sa rada hrám s farbami a obľubujem rôzne dekoračné techniky, na  vrchnú a bočnú časť , aj na poličky komody som namaľovala ornament pomocou šablónyŠablóna na maľovanie Damaškový vzor ST005 “ . Ako vidíte na fotke, z komody sa odliepali okrajové lišty. Tie som úplne odstránila . Namiesto lišty, som i vyrobila ornament zo silikónovej formy ( materiál „ tvarovacia das hmota „ ) prilepený lepidlom na okraje aj bočné hrany komody. Vyzerá to oveľa lepšie ako pôvodná lišta. 

silikónová forma ornamenty na nábytok

4. Ďalšou naozaj skvelou DIY technikou je použitie transferu na nábytok, s ktorým sa pracuje veľmi jednoducho.  Kvetinový Decor Transfer Rose Rouge  som si nastrihala a prilepila maliarskou páskou na povrch komody. Takto uvidíte ako bude vyzerať vzor a môžete rozloženie transferu stále meniť. Ak už viete na 100% že je to OK, foto transfer prenášate na povrch pomocou drevenej špachtličky. Po aplikovaní môžete okraje transferu jemne prebrúsiť. Výhodou dekoračných transferov je že sú tenké a krásne držia na nábytku. Môžete nimi dekorovať čo len chcete.

transfer na nábytok komodu

5. Aby bola komoda stále pekná a transfer dobre držal, musíme na celý povrch použiť ochranný náter.  Veľmi dobre sa pracuje s lakom na vodnej báze ktorý nie je príliš hustý a ľahko sa rozotiera a aplikuje na povrch. Môžete naniesť 1-2 vrstvy laku, vždy počkajte aspoň 24 hodín kým vyschne. Komoda je namaľovaná , nalakovaná. Renovácia úspešne ukončená.  Ale ešte  niečo chýba. Na záver som na bočné steny, vymodelované lišty z ornamentov aplikovala sivý vosk, ktorý podľa mňa vyčaroval na komode ten správny efekt.

farby laky vosky transfery na nábytok

6. Nožičky na komode som vymenila ( našla som v pivnici už použité , ale hodili sa ). Úchytky - akrylové ružičky. To nie je všetko ! Ostalo mi kúsok transferu – Rose rouge -  čo s ním? Obrúsené paletové recyklované drevo poslúži ako podnos. Farba biela ako na komode, šablónový vzor , kúsok transferu ktorý mi ostal a úchytky také ako som použila pri renovácii  komody. Nalakovať, navoskovať. Komoda s podnosom je hotová 😊 !

handmade tvorba ručná práca

Použité výrobky pri renovácii komody

transfer na komodu redizajn renovacia maľovanie

Napíšte mi prosím do komentára svoje otázky, postrehy, prípadne skúsenosti s renováciou komody z bukasu, s dekorovaním pomocou transferov.

Članok môžete komentovať ...

Copyright © 2010 - 2024  Decotrend

Web stránky Neonus s.r.o. Hosting Firmhosting.eu